Etusivu Kampanjat ja ilmoitukset Uutiskirjearkisto Avaimet Kasvulle 13/2015 Toselli

Avaimet Kasvulle 13/2015 Toselli

Uusimmat Avaimet kasvulle 13/2015

Uutta Tosellilta!

Uusi hinattava Cloud on kevyt ja ketterä ruisku 2000 litran säiliöllä. Siinä on muista Toselleista tuttu vetovarsiin kytkettävä hinausaisa. Pumppu sijaitsee vetoaisan etuosassa, jolloin nivelakseli on aina suorassa. Nivelpiste on pumpun takapuolella, jolloin ruisku kääntyy jyrkästi ja seuraa varsin hyvin traktoria. Rengasvaihtoehtoja on useampia ja raideväliä voidaan säätää välillä 1300-2250 mm. Puomivaihtoehtoja on 15-21 metrin välillä ja niihin kaikkiin on saatavilla Toselli Airspray-varustus ja ilmakanava. Oman hydrauliikan ansiosta puomi on nopea avata ja sulkea. Ruiskun irrotus ja kiinnitys traktoriin vie vain muutaman minuutin, mikä romuttaa perinteisen ajatuksen, että ruiskutraktori olisi kiinni ruiskussa koko ruiskutuskauden ajan. Puomilla voidaan ruiskuttaa oikealta ruiskutuskorkeudelta myös silloin, kun toinen puoli puomista on kokoon taitettuna.

Tosellin uusi nostolaiteruisku esiteltiin KoneAgriassa!

Vihdoin Tosellin ainutlaatuinen Airspray on saatavilla myös nostolaiteruiskuun! Kone on nimensä mukaisesti kompakti, vaikka siinä on 1000 litran säiliö ja kaikki ammattiruiskun ominaisuudet, mm. pesujärjestelmä, kemikaalien sekoitusastia ja valinnaisena joko sähköventtiilit tai ruiskutietokone.


 

Toselli Air Spray

Toselli on uranuurtaja puhallinruiskujen valmistuksessa. Kaikki puomikoot voidaan varustaa ilmakanavalla ja puhaltimella. Ilmakanava kiinnitetään puomin takapuolelle. Tosellin periaate poikkeaa markkinoilla tunnetuista ratkaisuista siten, että Tosellissa ilman puhallussuunta voidaan valita:

Kääntämällä ilmavirta etuviistoon, ilma ja ruiskutusneste sekoittuvat

  • Ilma työntää voimalla pisarat kasvustoon
  • Kasvusto ”elää” voimakkaasti ilman vaikutuksesta, ja tehoaine leviää myös lehtien alapinnoille
  • Voidaan käyttää pientä suutinkokoa: Toselli Dual Cone kaksoissuutin on hyvä valinta tautiruiskutuksiin
  • Edellyttää rehevää kasvustoa
  • Esim. perunarutto, sipulin naattihome, mansikan tautiruiskutukset

Kääntämällä ilmavirta suoraan alas muodostetaan suojaverho

  • Ruiskutus tapahtuu normaalisti esim. viuhkasuuttimilla tai ilma-avusteisilla suuttimilla
  • Puomin taakse muodostetaan ilmakanavan avulla alaspäin suuntautuva ilmavirtaus, joka pysäyttää tuulta ja vie suuttimista syntyvää tuulikulkeumaa alas kohteeseen
  • Koska ilmavirran määrää voi säätää, voidaan käyttää esim. rikkakasviruiskutuksissa, kun kasvusto on pientä

Viljelijän näkökulmasta!

Simo Laakso Pälkäneen Laitikkalasta osti tänä keväänä ensimmäisenä Suomessa Tosellin Cloud mallin ruiskun. Laakson ruiskussa on 15 metrin Air Spray puomi, johon on asiakkaan toiveesta tehty jako seitsemään lohkoon. Laakso tarvitsee omiin ruiskutuksiinsa perinteisten viuhkasuuttimien lisäksi ilma-avusteiset tuulikulkeumaa 90% vähentävät suuttimet, jotka Tukes vaatii kun ruiskutuksia tehdään vesistöjen lähellä. Kolmantena suutinvaihtoehtona Laakson ruiskussa on tautiruiskutuksiin sopivat Dual Cone suuttimet, joiden avulla tehoaine saadaan tehokkaasti sekoittumaan ilmakanavasta puhallettavaan ilmaan ja ruiskutuksen peittävyys on hyvä tiheässäkin kasvustossa. Dualcone suuttimia Laakso käyttää lähinnä mansikalla, mutta myös kaaleilla silloin kun kasvusto on suuri.
Simo Laakson isännöimällä Suttisen tilalla pääviljelykasveina ovat mansikka ja ruusukaali. Näiden lisäksi viljellään myös vadelmaa, pinaattia, avomaankurkkua ja maissia. Tilalla viljellään yli 30 hehtaarin alalla marjaa ja vihanneksia. Tästä alasta mansikka sekä kaalikasvit, eli noin 25 hehtaaria, ruiskutetaan Tosellilla. Käsittelykertoja on useita kasvukaudessa, joten vuosittaista hehtaarimäärää on vaikea arvioida. Laakso arvioi että Toselli olisi kätevä kone myös urakointiin, mutta omalla tilalla riittää töitä niin paljon ettei hän aio siihen lähteä.
Laakso ei ole itse päässyt paljoa ruiskuttamaan sillä hänellä on luottotyömies, jonka tehtäväksi ruiskutukset on annettu, mutta pari kertaa isäntä on sentään itsekin päässyt ruiskua kokeilemaan. Molemmat kuljettajat ovat tyytyväisiä ruiskuun. Laakso on iloisesti yllättynyt ruiskun käytön helppoudesta. Ruiskun toiminnot on ajateltu loogisesti eikä käytön opetteluun kulunutkaan niin paljon aikaa kuin hän oli ensin ajatellut. Laakso kiitteli myös maahantuojaa ja valmistajaa käyttökoulutuksesta. Avagron Anssi Väättänen kävi neuvomassa ruiskun käyttöönotossa, luovutuksen yhteydessä ja tehtaan edustaja Marco Toselli kävi myöhemmin vierailulla Suttisen tilalla. Marco kävi katsomassa että ruisku toimii ja häneltä saimme vielä lisää vinkkejä ruiskun käyttöön, Laakso kertoo.
Laakso oli varautunut siihen että päisteet tallaantuvat nyt enemmän kuin aiemmin jolloin hänellä oli nostolaiteruisku. Hän on kuitenkin iloisesti yllättynyt siitä miten hyvin ruisku kääntyy ja seuraa traktoria lyhyessäkin päisteessä, pahaa tallautumista ei tapahdu. Kaiken kaikkiaan hän arvelee maan tiivistymisen olevan vähäisempää nyt kun hinattavaa ruiskua käytetään samalla traktorilla kuin nostolaiteruiskua, mutta paino jakaantuu tasaisemmin. Päästään ruiskuttamaan suurempia vesimääriä ja rinneajo sujuu kun traktorin keula ei enää tunnu niin kevyeltä kuin vanhalla nostolaiteruiskulla. Kuvassa Simo Laakso (keskellä) työntekijöineen.

Hienoja varastokoneita erikoishinnoin!

Seuraavat koneet ovat nähtävillä Laitilassa, tervetuloa tutustumaan!

KoneAgriassa esitelty nostolaiteruisku Kompakt 12 metrin hydraulisella 7-sylinterisellä AirSpray puomilla. Puomissa hydraulinen hissi jousituksella ja mahdollisuus ajaa vain toinen puoli avoinna kuten muissakin Tosellin malleissa. Ruiskussa on 1000 litran säiliö, Fullrec pesujärjestelmä, AR150Bp pumppu sekä sähköinen hallinta.

Hinattava Cloud malli 16 metrin hydraulisella Airspray puomillla ja 2000 litran säiliöllä.

Hinattava Avenger Plus malli 21 metrin hydraulisella Airspray puomilla ja 2300 litran säiliöllä

Toselli mallit:

Kompakt

- Säiliö 1000 litraa
- Pumppu: 250 l/min
- Hydrauliset puomit
   12-15 m
 

Marvel

- Säiliö: 2500(3000) l
- Pumppu: 270 l/min
- Hydrauliset puomit
  15-28 m
 Katso video!


Cloud

- Säiliö: 2000 l
- Pumppu: 250 l/min
- Hydrauliset puomit
  15-21 m
Katso video!

Wonder

- Säiliö: 4200 litraa
- Pumppu: 400 l/min
- Hydrauliset puomit
  21-28 m
 Katso video!

Avenger

- Säiliö 2300 litraa
- Pumppu: 270 l/min
- Hydrauliset puomit
   15-24 m
  Katso video!